Bezpieczne grzybobranie

Rozpoczął się sezon na grzyby, amatorzy leśnych wędrówek, uzbrojeni w koszyki i cierpliwość polują na najpiękniejsze okazy, ale UWAGA! Przypominamy podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania.

 

 

Bezpieczne grzybobranie

 Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w związku z rozpoczęciem się sezonu grzybowego, informuje o podstawowych zasadach bezpiecznego zbierania, kupowania i spożywania grzybów.

Podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania:

  1. Zbieraj wyłącznie tylko dobrze znane Ci gatunki grzybów;
  2. Na pierwsze grzybobranie lepiej wybrać się z doświadczonym grzybiarzem oraz korzystać z pomocy atlasów grzybowych, porównując znalezione grzyby  z rysunkami lub zdjęciami i opisem;
  3. Niedoświadczeni amatorzy grzybów powinni zbierać tylko gatunki grzybów o spodzie kapelusza w postaci rurek, czyli tzw. Gąbki;
  4. Grzyby zbieramy do przewiewnych koszy lub łubianek;
  5. Nie zbierać grzybów do worków plastikowych czy reklamówek, ponieważ grzyby łatwo się w nich łamią, kruszą i zaparzają, a wtedy nawet w jadalnych grzybach mogą się wytworzyć substancje szkodliwe dla zdrowia;
  6. Nie zbierać grzybów zbyt starych, zaczerwionych, tj. zarobaczonych, nadjedzonych przez ślimaki, nasączonych wodą czy zapleśniałych, ponieważ mogą być niebezpieczne dla zdrowia a pozostawione w lesie rozsieją zarodniki;
  7. Nie zbieraj grzybów małych, ukrytych w ściółce, u których nie można dostrzec charakterystycznych cech;
  8. Zachowaj szczególną ostrożność przy zbieraniu grzybów, mających na spodniej stronie kapelusza blaszki- szczególnie niebezpieczne są grzyby, które mają białe blaszki, bulwiastą podstawę trzonu oraz w górnej części zwisający przyrośnięty do trzonka kołnierz (należą do nich wszystkie muchomory);
  9. Wyjmuj ze ściółki całe owocniki, gdyż podstawa trzonu stanowi ważną cechę rozpoznawczą;
  10. Grzyby wykręcamy z podłoża tak, żeby nie uszkodzić grzybni i po sprawdzeniu oczyszczamy a następnie przycinamy trzony ( układamy w koszyku trzonami w dół),
  11. Ustal gatunek grzyba, a w przypadku wątpliwości odrzuć zebrane okazy;
  12. Nie jedz zbyt dużych ilości grzybów, gdyż są one ciężko strawne;
  13. Nie podawaj grzybów dzieciom, osobom starszym i chorym.

Do najczęściej mylonych grzybów należą:

  • Muchomor sromotnikowy lub plamiasty - czubajka kania, gąska żółta lub gołąbek zielonawy;
  • Gołąbek wymiotny- gołąbek cukrówka;
  • Krowiak podwinięty (olszówka) - mleczaj rudy;
  • Maślanka wiązkowa- opieńka miodowa;
  • Mleczaj wełnianka - mleczaj rydz;
  • Muchomor wiosenny i jadowity – pieczarka;
  • Goryczak żółciowy- borowik szlachetny, podgrzybek brunatny;
  • Piestrzenica kasztanowa- smardz;
  • Lisówka pomarańczowa- pieprznik jadalny (kurka).

Zagadnienia związane ze sprzedażą grzybów i przetworów reguluje Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011 w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. z 2011 r. Nr 115, poz. 672).  W myśl rozporządzenia do obrotu handlowego dopuszczone są tylko 44 gatunki grzybów. Zarówno grzyby świeże jak i suszone wprowadzone do obrotu handlowego muszą posiadać atest wystawiony przez wykfalifikowanego grzyboznawcę lub klasyfikatora - w przypadku grzybów świeżych. Grzyby takie nie mogą wykazywać negatywnych cech organoleptycznych np. zapleśnienia, zaczerwienie, gorzkiego smaku, zaparzenia oraz oślizłości- jeżeli nie są one cechami danego gatunku. W okresie sezonu grzybowego w Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie oraz we wszystkich  Powiatowych  Stacjach Sanitarno- Epidemiologicznych  dostępne są wykazy  osób  klasyfikatorów grzybów  i grzyboznawców z terenu województwa zachodniopomorskiego. Każdemu zainteresowanemu udziela się fachowej, wyczerpującej  informacji na tematy związane ze zbieraniem  grzybów i wprowadzaniem ich do obrotu handlowego, oraz o możliwości  uzyskania atestów  na grzyby świeże i suszone, można uzyskać również porady i konsultacje grzyboznawcy lub klasyfikatora dotyczące zebranych grzybów.

Pamiętajmy, że wszystkie zatrucia wywołane grzybami  objawiają się:

  • nudnościami,
  • wymiotami,
  • bólem brzucha,
  • biegunką,
  • podwyższoną temperaturą,
  • skurczem mięśni.

Postępowanie przy podejrzeniu zatrucia grzybami:

  • Przy pierwszych objawach zatrucia jak: wymioty, biegunka, które wystąpiły od zjedzenia  grzybów po 3,6, a nawet 24 h (te ostatnie  zatrucia są najgroźniejsze) należy zgłosić się do lekarza lub do szpitala!
  • Nie leczyć się domowymi sposobami!
  • Natychmiast sprowokować wymioty, poprzez wypicie ciepłej wody z solą (dorośli 200-300 ml, dzieci 100 ml wody lekko osolonej) i podrażnienie tylnej ściany gardła;
  • Zabezpieczyć ten materiał (wymiociny, popłuczyny) oraz resztki niespożytej potrawy i obierzyny do badania mikologicznego. Pozwoli to na precyzyjną diagnozę;
  • Wszystkie osoby, które jadły to samo danie, powinny poddać się kontroli lekarskiej, nawet, jeśli (jeszcze) nie odczuwają żadnych dolegliwości;
  • Nie należy choremu podawać alkoholu oraz mleka (tłuszcze ułatwiają wchłanianie niektórych substancji toksycznych do krwi).

Źródło: http://wsse.szczecin.pl/artykul/pokaz/1543/bezpieczne-grzybobranie#pokaz

AB

g1

g2

POZNAJ GRZYBY - UNIKNIESZ ZATRUCIA!

 

 

 

 Infolinia U.M
 Informator
 Rozkład jazdy
 Mapy